Είναι μία χωριάτικη σπαναποκοτυρόπιτα , που την έχω συνδυάσει έντονα με τα παιδικά μου χειμωνιάτικα απογεύματα ,που καθόμασταν όλοι μαζί στο τζάκι και η γιαγιά μου η Τασία ή μάλλον η προγιαγιά μου ,η γιαγιά της μαμάς μου ,μας μάθαινε να πλάθουμε τα δικά μας πιτάκια . Μία συνταγή, που διαιωνίζεται από γενιά σε γενιά και θέλω και εγώ να τη μάθω στη κόρη μου , αφήνοντάς της παρόμοιες αναμνήσεις.
ΣΥΝΤΑΓΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ:
- 1 Κιλό αλεύρι
- 1 καπάκι ελαιόλαδο
- 1 καπάκι ξύδι
- 1 πρέζα αλάτι
ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΙ:
- 850γρ. Σπανάκι σε φύλλο
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 3-4 κοτσάνια άνιθος
- 250γρ τυρί φέτα
- αλάτι
- πιπέρι
Σημείωση : Μπορείτε να βάλετε ότι άλλο μυρωδικό επιθυμείτε!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι .
- Δημιουργούμε μία μεγάλη τρύπα στη μέση με τα χέρια μας. Βάζουμε μέσα στη τρύπα το καπάκι με το ελαιόλαδο, ένα καπάκι ξίδι, το αλάτι και ανακατεύουμε να πάνε τα υλικά παντού.
- Προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να ‘δέσει’ η ζύμη (η ζύμη μας θέλουμε να είναι σφιχτή).
- Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη μας μέχρι να ‘δέσει’.
- Κόβουμε το ζυμάρι μας στη μέση και κάνουμε 2 ίσες μπάλες.
- Τοποθετούμε τα ζυμάρια μας σε ένα μπολ και καλύπτουμε με μία πετσέτα ή με μία μεμβράνη.
- Αφήνουμε για 1 ‘ώρα περίπου να ‘ξεκουραστεί’ η ζύμη, σε δροσερό σημείο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΙ
- Καθαρίζουμε με ένα μαχαίρι το σπανάκι.
- Σε μία λεκάνη ξεπλένουμε με νερό, πολλές φορές ,το σπανάκι.
- Το σουρώνουμε και τo αφήνουμε να στραγγίξει καλά.
- Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι , προσθέτουμε το σπανάκι , τον άνιθο ή ότι άλλο μυρωδικό επιθυμούμε.
- Βάζουμε ,μισό ποτήρι της κούπας νερό στη κατσαρόλα.
- Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί.
- Βράζουμε μέχρι να το απορροφήσει το νερό (ωστόσο θέλουμε να υπάρχει υγρασία.)
- Αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τη φέτα.
- Ανακατεύω τα υλικά.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΖΥΜΗΣ – ΓΕΜΙΣΗΣ
- Προθερμαίνω το φούρνο μου στους 180 στον αέρα.
- Λαδώνω το ταψί μου για να είναι έτοιμο.
- Βάζω στο πάγκο μου που θα πλάσω τη ζύμη, αλεύρι για να μη κολλάει, κατά τη διάρκεια του πλασίματος.
- Παίρνουμε από τη ζύμη μας τη μία από τις δύο μπάλες .
- Ξεκινάω να πλάθω με το πλάστη μου διαδοχικά, πάνω-κάτω , δεξιά- αριστερά.
- Αναποδογυρίζω τη ζύμη μου και από την άλλη πλευρά. Και ακολουθώ τον ίδιο τρόπο με το πλάστη μου (αν χρειαστεί πασπαλίζω με αλεύρι το σημείο που πλάθω και να μη κολλάει η ζύμη μου.)
- Πλάθω μέχρι το φύλλο μας να “ανοίξει” και να χωράει στο ταψί μου, (το φύλλο δε το θέλουμε ούτε πολύ λεπτό , ούτε πολύ χονδρό.)
- Την ίδια διαδικασία χρησιμοποιώ και για το δεύτερο φύλλο.
- Τοποθετώ το φύλλο μου προσεκτικά στο ταψί που έχω ετοιμάσει.
- Κλείνω τη πίτα μου με το δεύτερο φύλλο.
- Μαζεύω τις άκρες γύρω -γύρω μέσα στη πίτα ,από κάτω προς τα πάνω (αν περισσεύει πολύ ζυμάρι το αφαιρώ, το φυλάω για άλλη συνταγή) .
- Με ένα μαχαίρι κόβω τη πίτα μου σε κομμάτια .
- Τη τοποθετώ στο φούρνο μου.
- Ψήνω στους 180 για 85-90 λεπτά πάνω – κάτω στον αέρα.
Ίσως σας αρέσουν :
ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΓΙΑΓΙΑΣ : Λίγο πριν να βάλουμε τη πίτα στο φούρνο βρέχουμε τα δάχτυλα μας με νερό και τινάζουμε πάνω στη πίτα. Αυτό το κάνουμε για να βγει το φύλλο τραγανό.