Ο χειμώνας για εμένα φέτος είναι ξεχωριστός και ιδιαίτερος, γιατί τα μοιράζομαι με τη κόρη μού , μαζί με αυτά θέλω να μοιραστώ μαζί της και τις σπιτικές απολαύσεις που δημιουργώ και δεν είναι άλλα από τα μελομακάρονα. Παρακάτω θα βρείτε τραγανά μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη κατάλληλο για παιδιά .
ΥΛΙΚΆ:
Για το σιρόπι
Το σιρόπι μας καλό θα ήταν να το ξεκινήσουμε 4 ώρες πριν περίπου , για να προλάβει να κρυώσει , μέχρι να γίνουν τα μελομακάρονα. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα παρακάτω υλικά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Όταν πάρει μια βράση αφαιρώ μέχρι να κρυώσει. Περιμένουμε μέχρι να ψηθούν τα μελομακάρονα.
- 500γρ νερό
- 1 φλιτζάνι μέλι
- 2 στικ κανέλλας
- 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
Α’ μίγμα ( στερεά υλικά)
- 700γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200γρ Σιμιγδάλι ψιλό
β’ μίγμα (υγρά υλικά)
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- χυμό πορτοκαλιού από 2 πορτοκάλια
- ξύσμα πορτοκαλιού από 1 πορτοκάλι
- 2 γεμάτες κουταλιές μέλι
- 2 κ.γ γαρίφαλο
- 3 κ.γ κανέλλα
- 1κ.γ μοσχοκάρυδο
- 1κ.γ μαγειρική σόδα
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΊΡΙΣΜΑ
- Μέλι
- Τριμμένα καρύδια
Εκτέλεση:
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. στερεά υλικά
- Παίρνουμε δύο διαφορετικά μπολ.
- Στο πρώτο μπολ παίρνω το μείγμα με τα στερεά υλικά ,ανακατεύω το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με το σιμιγδάλι.
- Στο δεύτερο μπολ παίρνω το μείγμα από τα υγρά υλικά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο , το χυμό από τα πορτοκάλια με το ξύσμα τους. Στην συνέχεια προσθέτουμε, το μέλι με τη κανέλλα , το γαρίφαλο , το μοσχοκάρυδο και τη μαγειρική σόδα. Ανακατεύω όλα τα υλικά.
- Παίρνω το μείγμα από τα υγρά υλικά και το ρίχνω στα στερεά υλικά.
- Ανακατεύω, ελαφρά ,όλα μαζί τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν .
- Παίρνω 30γρ. ζύμη από τα μελομακάρονα και ξεκινάω να πλάθω.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο ,στους 180 βαθμούς στον αέρα ,για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα σκούρο χρυσαφένιο χρώμα.
- Αφού αφαιρέσω, τα μελομακάρονα από το φούρνο , τα βάζω κατευθείαν καυτά όπως είναι στο κρύο σιρόπι .
- Τα αφήνω περίπου για 1 λεπτό μέχρι να απορροφήσουν, καλά το σιρόπι .
- Τοποθετώ τα μελομακάρονα σε μία πιατέλα.
- Πασπαλίζω με μέλι και τριμμένα καρύδια.
Μυστικά για τραγανά μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη :
- Η ζύμη δε θέλει πολύ δούλεμα γιατί θα βγει όλο το λάδι στην επιφάνεια.
- Ξεκινάμε και πλάθουμε αμέσως τα μελομακάρονα.
- Προσέχουμε να μη παραψηθούν στο φούρνο, διότι δε θα μπορεί να απορροφηθεί το σιρόπι καλά.
- Κατά τη διάρκεια του σιροπιάσματος , τα μελομακάρονα να είναι καυτά και το σιρόπι κρύο.
Για έξτρα απολαύσεις χωρίς ζάχαρη δες και εδώ!
Καλή επιτυχία!