Ύπνος και θηλασμός .. Ποιος κοιμάται;

Ύπνος και θηλασμός .. Ποιος κοιμάται; Μοιράζομαι καθημερινά διάφορα κομμάτια μου με εσάς , ένα από αυτά είναι ο θηλασμός . Είμαστε 26 μηνών και θηλάζουμε ακόμα , χαίρομαι όταν λαμβάνω πολλά μηνύματα και μοιραζόμαστε και ενθαρρύνουμε η μία την άλλη ! Ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια σε ένα παιδί είναι ο ύπνος ! Πως συνυπάρχουν αυτά τα δύο; Ποια είναι η δική σου εμπειρία;

Ύπνος και θηλασμός .. Ποιος κοιμάται;

ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΙΝΑΙ….

Όλες μας έχουμε τη δική μας εμπειρία με το θηλασμό είτε αυτή κράτησε μία ημέρα είτε αυτή κράτησε για χρόνια! Σε κάθε ποστ για το θηλασμό λέω το εξής : είτε μία μαμά αποφάσισε να θηλάσει, είτε όχι η μητρότητα ανήκει σε όλες και σε καμία περίπτωση η απόφαση θηλασμού ή μη καθορίζει αν είσαι καλή μαμά ή όχι . Ο θηλασμός είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, που μπορεί να αναλάβει μια μαμά αλλά και το πιο υπέροχο συγχρόνως ! Πάμε όμως να δούμε αυτό που σας υποσχέθηκα πως είναι ο ύπνος και ο θηλασμός μαζί ;

ΠΟΣΟ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΣΑ ΜΑΜΑ ;

Η αλήθεια είναι πως έχω να κοιμηθώ 8 ώρες από τότε που γέννησα αυτό όμως δε πρέπει να σε τρομάζει …. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική ! Ο θηλασμός είναι απαιτητικός , δεν έχει ωράριο , το παιδί θηλάζει όποτε θέλει και όσο θέλει . Οπότε και η Αριάνα ξυπνάει πολλές φορές μέσα στη νύχτα και θηλάζει όσες φορές θέλει. Μπορεί να ξυπνήσει ανα 2 ώρες , μπορεί και ανα 3 ώρες , μπορεί ανα 1 . Ίσως και να μη ξυπνήσει αλλά αυτό είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο. Πολλές αναρωτιόμαστε γιατί ξυπνάει; Τι δε πάει καλά ; Μήπως κάνω κάτι λάθος; Μήπως δεν έχω αρκετό γάλα; Και ουπς πέφτουμε στην ίδια παγίδα να ενοχοποιήσουμε τον εαυτό μας ή ενδεχομένως να τον πείσουμε για κάτι που δεν ισχύει σε συνδυασμό με εξωγενείς παράγοντες! Βέβαια , έχω ακούσει πολλές ιστορίες μαμάδων που θηλάζουν και κοιμούνται αρκετές ώρες , οπότε είναι αναλόγως το παιδί.

ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑΕΙ;

Οι λόγοι που ένα παιδί δε κοιμάται είναι πολλοί και διαφέρουν από παιδί σε παιδί… Συνήθως , όπως προανέφερα πέφτουμε στη παγίδα να ενοχοποιούμε τον εαυτό μας ότι το παιδί μας δε πίνει αρκετό γάλα ή δεν έχουμε γάλα. Σύμφωνα , με σύμβουλους θηλασμού αυτό είναι ένας μεγάλος μύθος και μια σημαντική αιτία μία μαμά να σταματήσει το θηλασμό . Η κόπωση της μαμάς όλης της ημέρας και η αυπνία αποτελεί νούμερο 1 αιτία διακοπής για το θηλασμού . Αυτό , όμως είναι απόλυτα φυσιολογικό για ένα βρέφος που θηλάζει και κατ’ επέκταση για ένα παιδί ! Δε φταίει πάντα ο θηλασμός , οι αιτίες είναι πολλές και είτε θηλάζαμε , είτε όχι ίσως να μη κοιμόταν πάλι

ΛΟΓΟΙ /ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ;

Το κομμάτι του ύπνου είναι το πιο σημαντικό κεφάλαιο για ένα παιδί, που ίσως αναλύσουμε κάποια ειδικό γι’αυτό ! Πάμε να δούμε τους λόγους που ένα παιδί δε κοιμάται ; Πριν ενοχοποιήσουμε το θηλασμό για τους λόγους τους οποίους δε κοιμάται, καλό θα είναι να έχουμε αυτά στο μυαλό μας :

  • Θερμοκρασία δωματίου . Ελέγξτε αν το παιδί ζεσταίνεται ή κρυώνει .
  • Δόντια . Αχ αυτά τα δόντια από βρέφος μέχρι 3 ετών …. Αποτελεί ταλαιπωρία και για τη μαμά και το μωρό.
  • Πόνος . Μπορεί κάπου να πονάει εκτός από τα δοντάκια του .
  • Πείνα . Ένα βρέφος ξυπνάει συχνά μέσα στη νύχτα για να φάει , οπότε δε πρέπει να μας κάνει εντύπωση αν το μικρό μας ξυπνάει για να θηλάσει.
  • Συναισθηματική ασφάλεια. Όσο ένα βρέφος , όσο και ένα παιδί θέλουν να νιώσουν την αγκαλιά μας , να μας μυρίσουν και να νιώσουν ασφάλεια !

Οι αιτίες μπορεί να είναι χιλιάδες που ένα παιδί ξυπνά , καθώς ρόλο στο υπνικό πλαίσιο ενός παιδιού παίζουν και οι συνθήκες που επικρατούν στο κάθε σπίτι και στη κάθε οικογένεια τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο. Σε αυτό καλό θα είναι να συμβουλευτούμε ένα σύμβουλο ύπνου!

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΟΥ ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΝΟΥΛΕΣ ΘΗΛΑΖΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΜΗ:

Θα ήθελα να κλείσω με ένα μήνυμα αγάπης και συμπαράστασης προς όλες τις μανούλες . Στο ταξίδι της μητρότητας, υπάρχουν πολλά ταξίδια συγχρόνως, που υποδέχεται μία μανούλα και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κάθε νέος κύκλος που έρχεται αντιμέτωπη μία μαμά με το παιδί της κάποια στιγμή τελειώνει … και αρχίζει ένας άλλος ! Οπότε ας απολαύσουμε και ας γευτούμε κάθε ταξίδι που μας προσφέρει η μητρότητα!

Με πολύ αγάπη ,

Μαρία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.