Έχω τη πιο νόστιμη συνταγή για σιμιγδαλένιο χαλβά που έχετε φάει και πιστέψτε με δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα κοινό χαλβά με ζάχαρη. Όταν κάνω μία συνταγή σκέφτομαι πάντα τη κόρη μου αλλά και όλα τα παιδιά να είναι δηλαδή υγιεινό με αγνά υλικά , χωρίς συντηρητικά . Και φυσικά χαίρομαι όταν μπορώ να το μοιραστώ και μαζί σας για να απολαύσετε αυτό το σιμιγδαλένιο χαλβά χωρίς ζάχαρη όσο πιο υγιεινά γίνεται!
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΣΑΙΟ ΤΑΨΙ Ή ΜΙΑ ΜΕΣΑΙΑ ΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΚΕΙΚ
- 1 κούπα σιμιγδάλι χονδρό
- 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φλιτζάνι λάδι
- 150γρ Σταφίδες μαύρες ή ξανθές βιολογικές
- Τριμμένα καρύδια
- Τριμμένα αμύγδαλα
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
Για το σιρόπι
- 900ml νερό
- 1 φλιτζάνι γεμάτο μέλι
- 2 στικ κανέλας κευλάνης
Για πασπάλισμα
Κανέλα κευλάνης σε σκόνη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΒΗΜΑ 1
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό σε μέτρια φωτιά , το μέλι και τη κανέλα μας. Και περιμένουμε να βράσει , μέχρι να τελειώσουμε με τα στερεά θα είναι και αυτό έτοιμο.
ΒΗΜΑ 2
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και περιμένουμε να κάψει σε μέτρια προς υψηλή φωτιά . Αφού “κάψει” αρκετά βάζουμε το ψιλό και το χονδρό σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνέχεια για 5 – 6 λεπτά μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα . Ενδιάμεσα ρίχνουμε τις σταφίδες , τα αμύγδαλα , τα καρύδια και το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
ΒΗΜΑ 3
Τώρα παίρνουμε με τη βοήθεια μίας κουτάλας και ρίχνουμε το σιρόπι μας, σταδιακά μέσα στα στερεά και αφαιρούμε από το ‘μάτι’ της κουζίνας . Θα δούμε ότι “πίνει” αμέσως τα υγρά οπότε συνεχίζουμε … Στόχος μας είναι ο χαλβάς μας να μη μας στεγνώσει , αλλά να κρατήσει τα υγρά του και να βγει “γυαλισμένος”.
ΒΗΜΑ 4
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αν δούμε ότι στεγνώσει προσθέτουμε κι άλλο από το σιρόπι μας , αφήνουμε να “πιει” τα υγρά ανακατεύοντας συγχρόνως. Τοποθετούμε σε ένα ταψί λαδωμένο ή στη φόρμα μας και περιμένουμε να κρυώσει.
ΒΗΜΑ 5
” Ξεφορμάρουμε” προσεκτικά ή κόβουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με κανέλα σε όλη την επιφάνεια.
Έτοιμος! Τώρα είμαστε έτοιμοι να τον γευτούμε.. Εύχομαι να σας άρεσε και να τη δοκιμάσετε…
Καλή σας επιτυχία !