Ψυχολογία: Eνδοοικογενειακή βία και ένα αισιόδοξο μήνυμα συμπαράστασης από μαμάδες .

Στο προηγούμενο μας άρθρο, αναφερθήκαμε για τον εγκλεισμό και τη καραντίνα που βιώνουμε αυτή τη περίοδο. Η φράση “μένουμε σπίτι” για πολλές γυναίκες και παιδιά φαντάζει εφιάλτη καθώς βιώνουν ενδοοικογενειακή βία.

Ψυχολογιά: Ενδοοικογενειακή βία και ένα αισιόδοξο μήνυμα από μαμάδες !

Στο παρακάτω άρθρο, θα δούμε αναλυτικά τι είναι ενδοοικογενειακή βία , αίτια , τρόποι αντιμετώπισης καθώς και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα από 8 μαμάδες οι οποίες ενώθηκαν από διαφορετικά μέρη και ηπείρους για να περάσουν το δικό τους ελπιδοφόρο μήνυμα σε άλλες μαμάδες που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία προκειμένου να τις ενθαρρύνουν και φυσικά να στείλουν το πιο αισιόδοξο και θετικό μήνυμα τονίζοντας ιδιαίτερα να μην νιώθουν μόνες σε όποια κατάσταση και να βρίσκονται αρκεί να ζητήσουν βοήθεια!

ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Κατά την διάρκεια της καραντίνας , παρατηρήθηκε αύξηση κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας . Η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων , έλαβε το τελευταίο μήνα Απρίλιο 1769 κλήσεις , με δυο λόγια τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τετραπλασιάστηκαν . Να επισημάνουμε βέβαια πως η ενδοοικογενειακή βία , δυστυχώς υπήρχε ασχέτως καραντίνας , γεγονός που σηματοδότησε την αύξηση κρουσμάτων κατά τη περίοδο αυτή στο σπίτι.

Τι είναι ενδοοικογενειακή βία;

Ας αναλύσουμε την ετυμολογία της λέξης ενδοοικογενειακός /ή /ό για όσους δε τη γνωρίζουν. Η λέξη είναι επίθετο και αποτελείτε από δύο λέξεις ένδο + οικογένεια , που σημαίνει αυτό που γίνεται μέσα στην οικογένεια. Δηλαδή ενδοοικογενειακή βία που συμβαίνει μέσα στο σπίτι. Η ενδοοικογενειακή βία παρουσιάζεται με διάφορες μορφές μπορεί να είναι λεκτική , σωματική , συναισθηματική, ψυχολογική, σεξουαλική και πνευματική . Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να ασκηθεί από το πατέρα στα παιδιά ή από τους γονείς στα παιδιά . Ως τώρα έχουμε την εξής αντίληψη , πως μόνο ο πατέρας ασκεί βία στην οικογένεια. Αυτή η απόψη ωστόσο είναι λανθασμένη. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείτε αύξηση βίας και από γυναίκες σε άντρες αντίστοιχα! Καλό είναι να γνωρίζουμε πως η ενδοοικογενειακή βία ‘χτυπάει’ τη πόρτα σε όλους ανεξαιρέτως φύλο , ηλικία, κοινωνική τάξη και εισόδηματος.

Λογω το ότι το Aggelimama.gr ασχολείται περισσότερο με μαμάδες και παιδιά , θα αναλύσουμε το θέμα έχοντας ώς θύτη το πατέρα και τα μεταξύ τους χαρακτηριστικά μεταξύ θύτη και θυμάτων.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΘΥΤΗ – ΘΥΜΑΤΑ.

Ο θύτης έχει συνήθως τα εξής χαρακτηριστικά όταν μιλάμε για ενδοοικογενειακή βία είναι: Επιθετικός, βίαιος , νευρικός, εκδικητικός, έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση, είναι ανασφαλής, θέλει να έχει εξουσία και να ελέγχει τα θύματα του και φυσικά να υποτάσσοντε στις εντολές του.

Τα θύματα γυναίκες και παιδιά είναι : ευάλωτα , φοβισμένα, αδύναμα ψυχικά και συναισθηματικά , έλλειψη αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης, νιώθουν άγχος και ανησυχία. Αυτή η κατάσταση έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ψυχική υγεία των παιδιών αλλά και της γυναίκας / μητέρας.

ΨΥΧΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.

α) Κατα τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας του παιδιού : H ενδοοικογενειακή βία επιφέρει το συναίσθημα της ανασφάλεις στο βρέφος και δυσκολεύεται να αναπτύξει συναισθηματικό δεσμό με τη μητέρα . Το άγχος , ο φόβος και η ψυχική δυσφορία που υφίσταται στο σπίτι μπορεί να δημιουργήσει ψυχοσωματικά προβλήματα στο βρέφος όπως : έντονο κλάμα, πόνος στη κοιλιά, διστακτικότητα στην εξερεύνηση του περιβάλλοντος του και διαταραχές στη τροφή και στον ύπνο .

β) Στα παιδιά προσχολικής αγωγής: τα κυρίαρχα συναισθήματα είναι ακριβώς τα ίδια όπως : άγχος, φόβος, ανασφάλεια κ.τ.λ . Παρόλα αυτά , τα παιδιά σε αυτή τη ηλικία αισθάνονται ενοχές και υπαίτια για τα περιστατικά βίας που βιώνουν στην οικογένεια.

γ) Στην σχολική ηλικία , τα παιδιά εμφανίζουν χαμηλή αποδοτικότητα και δυσκολία στη μνήμη και τη συγκέντρωση . Μπορεί να γίνουν βίαια , επιθετικά επιλύοντας τα προβλήματα τους με τον ίδιο τρόπο που βιώνουν μέσα στην οικογένεια.

δ) Τέλος , στην εφηβεία η χρήση ουσιών , η πρόωρη σεξουαλική δραστηριότητα , απόπειρα αυτοκτονίας είναι μερικές από τις ψυχικές επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας που μπορεί να ακολουθήσουν τα παιδιά και στη μετέπειτα ζωή τους.

Ψυχικές επιπτώσεις στη μητέρα.

Και στη μητέρα είναι παρόμοιες οι ψυχικές επιπτώσεις αυτής της κακοποίησης όπως:

1)Κατάθλιψη .

2) Απόπειρα αυτοκτονίας.

3) Αίσθημα άγχους και φόβου.

4) Άρνηση στο να δεχτεί βοήθεια ή να μιλήσει.

5) Χαμηλή αυτοεκτίμηση.

6) Αίσθημα υπαιτιότητας για όλη τη κατάσταση.

Τρόποι αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας !

Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ποινικό αδίκημα σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε το 2006 στη χώρα μας . Επιπρόσθετα διώκεται αυταπάγγελτα χωρίς δηλαδή να γίνεται κάποια μήνυση απαραίτητα! Η ενδοοικογενειακή βία αντιμετωπίζεται δραστικά και οι τρόποι αντιμετώπισης αποτελούν σωτήριες πολλές φορές για τα θύματα. Τι πρέπει να κάνουν λοιπόν;

1) Να ¨σπάσουν΄ τη σιωπή τους , να μιλήσουν σε συγγενικά πρόσωπα ή ακόμα και σε φιλικά προκειμένου να τα βοηθήσουν να ξεφύγουν από την όλη κατάσταση.

2) Αν πάλι δεν υπάρχει κάποιος συγγενής ή ακόμα και φίλος/η , καλό θα είναι να απευθυνθούμε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και να εξηγήσουμε τη κατάσταση.

3) Μπορούμε να καλέσουμε τη 24ωρη γραμμή SOS 15900 ή ακόμα και το χαμογέλο του παιδιού.

4) Στη χώρα μας λειτουργούν πάνω από 26 κέντρα κακοποίησης γυναικών ακόμα και τηλεφωνικής και ψυχικής στήριξης.

Μήνυμα ψυχολόγου :


Ελπίζουμε σε ένα μέλλον χωρίς ψυχικούς και σωματικούς τραυματισμούς καλό θα είναι να γνωρίζουμε πως τα άτομα που χτυπούν θα το κάνουν ξανά και ξανά και εμείς θα γινόμαστε πιο θύματα από ότι είμαστε . “Σπάστε” τη σιωπή σας και ζητήστε άμεσα βοήθεια!

Γράφει η ψυχολόγος Κωνσταντίνα Αγγελή,





2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.