Και αφού σηκωθείς το πρωί απ’το κρεβάτι αισθάνεσαι τόσο κουρασμένη σαν να έχει περάσει από πάνω σου τρένο! Να ξέρεις δεν είσαι η μόνη !Πολλές μανούλες και ειδικά όταν τα παιδάκια τους είναι σε μικρή ηλικία ( πχ 0-3 ετών), οι απαιτήσεις τους και οι ανάγκες τους είναι τόσες όσες χρειάζονται για να κουράσουν την μαμά τους. Είτε γιατί την θέλουν συνέχεια δίπλα τους και με την παραμικρή απομάκρυνση της βάζουν τα κλάματα, είτε γιατί θέλουν να θηλάσουν, είτε γιατί πεινάνε και πολλά άλλα «είτε» που θα μπορούσα να πω που εάν τα ανέφερα θα καλύπταν όλη τη σελίδα του άρθρου!!
Η ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ ΤΗΣ ΚΟΥΡΑΣΗΣ
Παρολ’αυτά, η ενασχόληση της μητέρας με το παιδί της , αν μη τι άλλο, ως «γλυκιά κούραση» μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς δεν δίνει χαρά μόνο στο ίδιο της το παιδί αλλά και σε εκείνη. Η συναισθηματική πληρότητα που αισθάνεται μία μητέρα βλέποντας το παιδί της χαρούμενο, υγιές και ζωηρό είναι η ανταμοιβή της. Τί συμβαίνει όμως όταν μία μητέρα αισθάνεται ότι έχει κουραστεί όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά; Ας αναλύσουμε όμως αρχικά τι εννοούμε με τον όρο ψυχική κούραση. Ως ψυχική κούραση, εννοούμε ; την συναισθηματική πτώση που μπορεί να επέλθει από πολλούς παράγοντες. Κάποιοι από τους οποίους είναι οι παρακάτω:
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΟΥΡΑΣΗΣ
- Δεν έχεις όρεξη για τίποτα, δεν βρίσκεις πλέον ενδιαφέρον πουθενά.
- Αίσθημα μοναξιάς (ειδικότερα εάν ο σύζυγος εργάζεται και λείπει αρκετές ώρες απ’το σπίτι ή είναι μακριά από αγαπημένα της πρόσωπα που θα μπορούσαν να της δώσουν ένα χέρι βοηθείας. Ποια νέα ειδικά μαμά δεν θέλει την βοήθεια της δικής της μαμάς;!)
- Αισθάνεσαι ότι δεν σε καταλαβαίνει κανένας. Τρέχεις σαν τον Βέγγο απ’το πρωί με το καλημέρα, έχεις να κάνεις όλες τις δουλειές του σπιτιού πέρα από το να αχοληθείς με το παιδί, και να κάνεις γενικότερα πολλά πράγματα παράλληλα και μπορεί να ακούσεις π.χ από τον άντρα σου την εξής ατάκα<<Καλά τι έκανες όλη μέρα που δεν πρόλαβες να μαγειρέψεις?>>.Και εσύ τον κοιτάς με εκείνο το απορημένο αλλά και αγριεμένο βλέμμα και είσαι έτοιμη να χυμήξεις σαν <<ταύρος σε υαλοπωλείο>>.
- Κουράστηκες να μαζεύεις ξανά και ξανά το σπίτι, τα παιχνίδια του παιδιού και ό,τι άλλο έχει πετάξει κάτω ενώ ο άντρας σου βλέπει ανενόχλητος το ματς.
- Ο προσωπικός ελεύθερος σου χρόνος περιορίζεται. Καταναλώνεις όλη σου την ενέργεια(πνευματική και σωματική στο παιδί/α σου).Παρατηρείς ότι τα νύχια σου θέλουν βάψιμο αλλά δεν προλαβαίνεις, ότι τα φρύδια σου έχουν γίνει σαν του συγχωρεμένου του Καραμανλή αλλά πάλι δεν προλαβαίνεις ή καλύτερα δεν έχεις την αντοχή να το κάνεις ύστερα από μία κουραστική μέρα.
- Και αφού έχεις βάλει το μωρό για ύπνο και ετοιμάζεσαι για το χαλαρωτικό μπανάκι σου, που το περίμενες με νοσταλγία όλη μέρα, ξαφνικά ακούς το κλάμα του μωρού ή ακόμα καλύτερα ένα παραπονιάρικο <<μαμά;;>>πίσω απ’ την κουρτίνα του μπάνιου σου.
- Ο ύπνος σου είναι άστατος ή ακόμα χειρότερα υποφέρεις από αϋπνίες. Νιώθεις ότι και να κοιμηθείς ξυπνάς και πάλι κουρασμένη.
- Έχεις γίνει συναισθηματικά ευάλωτη, κλαις με το παραμικρό και χωρίς ιδιαίτερο λόγο.
Αυτά ήταν κάποια από τα συμπτώματα της ψυχικής κούρασης που μπορούμε να τα θεωρήσουμε αρκετά σημαντικά ώστε να μην διστάσεις ακόμα και να συμβουλευτείς έναν ειδικό ψυχικής υγείας.Όμως προτού γίνει αυτό καλό θα ήταν να διαβάσετε αγαπητές μου μανούλες τις παρακάτω συμβουλές μου.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ ΣΑΣ
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και κατ΄αρχάς μην σε πιάνει απελπισία!!Να θυμάσαι ότι για όλα υπάρχει λύση απλά θέλει λίγη προσπάθεια και ουπς…τα κατάφερες! Βέβαια σ’αυτή σου την προσπάθεια σημαντική είναι και η βοήθεια του συζύγου/συντρόφου σου. Παρακάτω θα δούμε κάποιους τρόπους <<απεγκλώβισης>>της μαμάς από το συγκεχυμένο πρόγραμμα της.
- Δεν είσαι μόνη σου! Εάν οι δικοί σου άνθρωποι είναι μακριά και δόξα το θεό η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι μεγάλη,δεν έχεις παρά να πάρεις το τηλέφωνο στα χέρια σου, την συνέχεια την ξέρεις(το ξέρω ότι δεν είναι το ίδιο, αλλά πίστεψε με κάτι είναι και αυτό).
- Συζήτησε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις και σε ανησυχούν με τον σύζυγο/σύντροφο σου. Προσπάθησε να του εξηγήσεις το πώς αισθάνεσαι και ποια βοήθεια θες από αυτόν, στα πλαίσια ενός ήρεμου διαλόγου πάντα.
- Δεν είναι κακό, εάν βέβαια είναι και σε κάπως καλύτερη κατάσταση τα οικονομικά σας να παίρνεις μία γυναίκα που και που να σε βοηθαέι με τις δουλειές του σπιτιού και ειδικότερα τις βαριές.
- Κανόνιζε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να βγαίνεις απ΄το σπίτι (είτε αυτό θα είναι μία βόλτα με το παιδί και τον άντρα σου, είτε μία βόλτα με τις φίλες σου),θα σου κάνει καλό.
- Κανόνιζε τουλάχιστον μία φορά τον μήνα και όσο σε βοηθάνε τα οικονομικά σου βέβαια να περιποιείσαι τον εαυτό σου(είτε αυτό είναι νύχια, είτε αποτρίχωση είτε spa).Eάν πάλι δεν έχεις αυτή την οικονομική δυνατότητα, αφιέρωνε χρόνο μόνη σου στο σπίτι για την περιποίηση του εαυτού σου. Θα αισθανθείς αναζωογονημένη.
- Να ακούς μουσική της επιλογής σου(εκτός από παιδικά) και να διαβάζεις βιβλία. Η ανάγνωση βιβλίων διευρύνει τους πνευματικούς μας ορίζοντες.
- Κάνε ένα χαλαρωτικό μπανάκι και μην αφήσεις κανέναν να σε ενοχλήσει όσο εσύ κάνεις τα μποτέ σου. Ας απασχολήσει για λίγο το παιδί ο μπαμπάς.
- Βάλε πρόγραμμα στο καθημερινό ωράριο του ύπνου σου.
- Να τρως καλά και όχι βιαστικά. Να απολαμβάνεις το καθετί που κάνεις γενικότερα.
Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΟΥ ΦΙΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΟΥ
Για τα παραπάνω που προαναφέρθηκαν μην δικαιολογήσεις τον εαυτό σου λέγοντας την γνωστή ατάκα<<ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ>>.Το ξέρω ότι όταν είσαι μανούλα και οι απαιτήσεις είναι πολλές, μπορεί όλα αυτά(συμβουλές που προανέφερα) να σου φαίνονται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Όπως ανέφερα, όμως και παραπάνω όλα αυτά απαιτούν ατομική προσπάθεια, προσπάθεια για τον εαυτό σου, προτού η ψυχική αυτή κούραση μετατραπεί σε κατάθλιψη εάν δεν έχει μετατραπεί ήδη.
Αν αισθάνεσαι ψυχική αδυναμία ένας ειδικός θα σε βοηθήσει σημαντικά να κάνεις κάποιες θετικές αλλαγές στη ζωή σου και να σε βοηθήσει στο τρόπο διαχείρισης αυτών !
Με αγάπη και κατανόηση, η ψυχολόγος σας!!
fvltqgDc
hOPRoBHuMUQGd
gpQsDiayWmzS
JtfMTQjcile
prFZBmDayefG