Πρωτότυπα δώρα με αποξηραμένα ρόδια.

Φέτος, αποφάσισα να δημιουργήσω πρωτότυπα  δώρα με αποξηραμένα ρόδια , για τα αγαπημένα μου πρόσωπα και να τα προσφέρω. Παρακάτω, θα σας αναλύσω τη διαδικασία βήμα-βήμα και θα σας προτείνω ιδέες δώρων και διακόσμησης ! Πάμε να τα δούμε ;

πρωτότυπα Χριστουγεννιάτικα δώρα με αποξηραμένα ρόδια

Βήμα 1 (Διαλέγω)

• Διάλεξε καλά τα ρόδια που θα χρειαστείς . Καλό θα ήταν να είναι περίπου όλα στο ίδιο μέγεθος ( χρησιμοποίησα μεσαία ρόδια ).

Βήμα 2 (Πλένω)

• Αφού τα διαλέξεις, πλύνε τα καλά με νερό ,έπειτα στέγνωσε τα με μία πετσέτα.

ΒΗΜΑ 3 (Κόβω)
  • Κόβω με ένα μαχαίρι ομοιόμορφα ,πάνω – πάνω το ‘καπάκι’ του ροδιού .

kovw rodi

Βήμα 3 (καθαρίζω)

• Με ένα κουταλάκι καθαρίζω προσεκτικά το εσωτερικό των ροδιών . Τα σπόρια  που αφαιρώ δεν τα πετάω , τα τοποθετώ σε ένα μπολ δίπλα μου.

(Δες εδώ τι θα κάνω με τα σπόρια από τα ρόδια).
Βήμα 4 (Διατηρώ)

diatirw ta rodia

• Σε ένα μπολ βάζω μέσα τα καθαρισμένα ρόδια . Στη συνέχεια, γεμίζω με νερό και λεμόνι σε ίση αναλογία (δηλαδή καλύπτω το μισό με νερό και το άλλο μισό με λεμόνι) και τα αφήνω περίπου για 20 με 30 λεπτά. Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει τα ρόδια να διατηρήσουν το χρώμα τους .

ΒΗΜΑ 5 (Αποξηραίνω)

Η χρήση των ροδιών είναι αποκλειστικά για τη κατασκευή μου ,οπότε  η διαδικασία αποξήρανσης θα είναι λιγότερο χρονοβόρα σε σχέση με τη διαδικασία αποξήρανσης για βρώσιμη χρήση. Αφού σκουπίσουμε καλά με μία πετσέτα, ξεκινάμε τη διαδικασία της αποξήρανσης. Σε ένα ταψί τοποθετώ χαρτί ψησίματος και βάζω μέσα τα ρόδια. Στη συνέχεια βάζω τα ρόδια στο φούρνο στους 100 βαθμούς στον ‘αέρα’ για 45 με 60 λεπτά (η δική μου κουζίνα είναι αρκετά δυνατή οπότε αυτά τα λεπτά αρκούν, μπορείτε να ελέγχετε τα ρόδια σύμφωνα με τη δική σας κουζίνα) .

Στόχος μας είναι να απορροφηθεί όλη η υγρασία του ροδιού και να στεγνώσουν καλά. Αφού περάσει αυτή η ώρα και διαπιστώσουμε ότι έχουν στεγνώσει, τα αφήνουμε για 35 με 40 λεπτά ακόμη στη θερμοκρασία της κουζίνας μας ,με ελάχιστα το φούρνο ανοιχτό ,για να βγουν οι υδρατμοί έξω . Αυτό το κάνουμε για την αποφυγή ύγρανσης των ροδιών.

  •  Η διαδικασία αποξήρανσης μπορεί να γίνει και με την έκθεση του ηλίου ,αυτή η διαδικασία απαιτεί αρκετές ημέρες και πρέπει ο καιρός να είναι ευνοικός.
  • Εάν δεν σας πετύχει η διαδικασία αποξήρανσης, τότε μπορείτε να βάλετε πάλι στο φούρνο ,μέχρι να στεγνώσουν εντελώς τα ρόδια.
    Προσοχή: Δε θέλουμε να ψηθούν τα ρόδια ούτε να ‘μαζέψουν’  αλλά  να ‘τραβήξει’ καλά τα υγρά του. Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο , τα αφήνουμε να στεγνώσουν εκτεθειμένα για 1 -2 μέρες στον αέρα .
ΒΗΜΑ 5 (βάφω)

Πρωτότυπα Χριστουγεννιάτικα δώρα με αποξηραμένα ρόδια.

• Αρχίζω να βάφω τα αποξηραμένα ρόδια, πρώτα από το εσωτερικό τους και μετά εξωτερικά (μπορείτε να τα βάψετε με τέμπερες ή ακρυλικό χρώμα) . Αφού τα περάσω μία φορά από τη διαδικασία του βαψίματος, αφήνω να στεγνώσουν καλά, για περίπου 6-8 ώρες (ίσως και παραπάνω ανάλογα σε ποιο σημείο θα αφήσουμε να στεγνώσουν). Επαναλαμβάνω για δεύτερη φορά το βάψιμο με τον ίδιο τρόπο ,εάν επιθυμώ πιο έντονο αποτέλεσμα. Τα χρώματα που χρησιμοποίησα είναι το κόκκινο και το χρυσό. Με το κόκκινο χρώμα έβαψα όλο το ρόδι και με  το χρυσό χρώμα έβαψα το κοτσάνι του ροδιού.

ΒΗΜΑ 6 (διακοσμώ)

• Μπορείτε να ‘παίξετε’ με το χρώμα χρυσό σε όλο το ρόδι ζωγραφίζοντας κάθετες ή οριζόντιες γραμμές
• Να σχεδιάσετε πάνω στα ρόδια (βούλες, αστεράκια, καρδιές).
• Να κολλήσετε αυτοκόλλητα , πέρλες , χάντρες και διάφορα διακοσμητικά.
• Να τα τυλίξετε με διάφορες κορδέλες .
• Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι χρώματα θέλετε.

Προτάσεις/ιδέες δώρων

diakosmitika apoxiramena rodia

  •  Σε μία διακοσμητική πιατέλα μπορείτε να τοποθετήσετε τα αποξηραμένα ρόδια με κεριά ,χάντρες ή διάφορα διακοσμητικά που ήδη έχετε  και να το τοποθετήσετε  στο τραπεζάκι σαλονιού ή ακόμα και κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο.
  • Μπορείτε να τοποθετήσετε στο εσωτερικό του ροδιού σοκολατάκια , καραμέλες, κεριά, ευχές και να τα προσφέρετε .
  • Να περάσετε με ένα γάντζο το κοτσάνι του ροδιού και να το διακοσμήσετε σα κρεμαστό σε ένα σημείο του σπιτιού σας.
  • Εάν πρόκειται να το δωρίσετε σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο μη ξεχάσετε να το τυλίξετε με χαρτί περιτυλίγματος .

Αυτά ήταν τα δικά μου πρωτότυπα δώρα με αποξηραμένα ρόδια .Στο επόμενο άρθρο μου θα δείτε: Πως χρησιμοποίησα τα σπόρια ροδιού που αφαίρεσα από το ρόδια ;Συγκεκριμένα θα βρείτε 2 συνταγές : Σιρόπι ροδιού με μέλι κατάλληλο για παιδιά, λικέρ για μεγάλους και 1 πρόταση δώρου επιπλέον.

Καλές δημιουργίες!

One comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.