Ένα βασικό ερώτημα είναι πως θα κάνει η μαμά τη μετάβαση ομαλά από το μητρικό γάλα στη μέθοδο baby led weaning? Πως μπορεί λοιπόν να γίνει αυτό ομαλά;
Ξεκίνησα τη μέθοδο baby led weaning όταν η κόρη μου ήταν 6 μηνών και 10 ημερών. Δε ξεκίνησα αμέσως διότι με κυρίευε και μένα ο φόβος. Στόχος μου είναι να το γνωστοποιήσω και να παροτρύνω νέες μαμάδες που ξεκινούν αυτό το ταξίδι του baby led weaning να το κάνουν άφοβα και χωρίς άγχος .
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΜΑΣ;
1)ΘΑ ΠΝΙΓΕΙ
Σύμφωνα με έρευνες το ποσοστό να πνιγεί ένα μωρό με τη μέθοδο του baby led weaning είναι ακριβώς ο ίδιος δίνοντας του τη τροφή σε πολτοποιημένη τροφή. Είναι συνήθως η πρώτη σκέψη και απόλυτα φυσιολογική στάση από τη μαμά. Έχοντας ζήσει αυτή την εμπειρία λοιπόν , περισσότερες φορές η κόρη μου έχει πνιγεί από το νερό παρά από τη τροφή! Το παιδί έχει τον απόλυτο έλεγχο της τροφής του και μπορεί να αντιληφθεί το κίνδυνο , είναι πιο έξυπνα τα μωρά μας από όσο νομίζουμε τελικά!
2)ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΝΤΙΑ
Είναι επίσης μία λογική σκέψη. Ωστόσο τα ούλα του παιδιού μας είναι αρκετά σκληρά και είναι αρκετά ικανά προκειμένου να μασήσουν τη τροφή . Ούτως η άλλως, τα κομμάτια που δίνουμε στο παιδί μας φροντίζουμε να είναι πολύ καλά βρασμένα .
3) Είναι ένα μωρό.
Μας φαίνεται αδιανόητο ότι ένα τόσο δα βρέφος μπορεί να μασήσει και να διαχειριστεί τη τροφή του μόνο του χωρίς τη βοήθεια της μαμάς . Αυτή η σκέψη ίσως αποτελέσει στην οδήγηση αποθάρρυνσης να ξεκινήσει η μαμά τη μέθοδο του baby led weaning.
Σημαντικά στοιχεία κατά του άγχους, προτού ξεκινήσουμε την μέθοδο baby led weaning .
1)Προτού, ξεκινήσουμε οποιαδήποτε μέθοδο, είτε την τροφή σε πολτοποιημένη μορφή, είτε τη τροφή σε κομμάτια (blw) , σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η βασική τροφή μέχρι το χρόνο είναι το γάλα, οπότε αυτόματα μας φεύγει ένα άγχος.
2)Το παιδί μας περνάει το μεγαλύτερο μεταβατικό στάδιο αυτό του απογαλακτισμού, οπότε δίνω χρόνο μέχρι να μεταβεί ομαλά και δεν αγχώνομαι αν δε δεχτεί αμέσως τη λήψη στερεάς τροφής.
3)Έχω πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου, πως η μέθοδος baby led weaning είναι μία μέθοδος που απαιτεί χρόνο και χρειάζεται υπομονή ,ανοχή και κατανόηση από τη μαμά.
4) Το κάθε παιδάκι είναι διαφορετικό και έχει τους δικούς του ρυθμούς , οπότε ακολουθώ το πρόγραμμα μου σύμφωνα με τους ρυθμούς του δικού μου παιδιού.
5)Αποφεύγω να συγκρίνω το παιδί μου ,με άλλα παιδιά της ηλικίας του.
6)Δεν επηρεάζομαι αρνητικά από εξωγενείς παράγοντες, που μου δημιουργούν άγχος για το τρόπο διαχείρισης διατροφής του παιδιού μου.
7)Υπάρχει επίβλεψη από το γονέα, οπότε ότι και να συμβεί στο πλαίσιο της μεθόδου αυτής θα μπορέσω να το διαχειριστώ.
8) Τα παιδιά μας είναι πιο έξυπνα από όσο νομίζουμε και έχουν το ένστικτο του κινδύνου.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΑΛΕΣΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΩΝ:
- Η μαμά ελέγχει τη ποσότητα της τροφής (τη μετράει σε κουταλάκια)
- Το παιδί δεν λερώνεται .
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ BABY LED WEANING
- Επεξεργάζεται τη τροφή.
- Εξοικειώνεται με τις υφές.
- Μαθαίνει να διαχειρίζεται τη τροφή.
- Είναι αυτόνομο.
- Λειτουργούν και οι 5 αισθήσεις του.
- Παίρνει τη τροφή με καλό ‘μάτι’ για τη μετέπειτα ζωή του.
ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ BABY LED WEANING ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.
Τι τεχνικές εγώ λοιπόν χρησιμοποίησα για την ομαλή προσαρμογή από τις πολτοποιημένες τροφές στη μέθοδο baby led weaning ? Αυτό λοιπόν που έκανα ήταν:
- Είχα δύο πιάτα. Στο πρώτο πιάτο τη τροφή με τα αλεσμένα και σε ένα δεύτερο πιάτο τη τροφή σε κομμάτια.
- Αυτό που έκανα ήταν να εξηγώ τι περιείχε η τροφή, που έτρωγε σε πολτοποιημένη τροφή.
- Τοποθετούσα λίγα κομμάτια πάνω στο τραπέζι.
- Άφηνα να επεξεργαστεί τη τροφή , να παίξει, να τη μυρίσει, να δοκιμάσει.
Αυτή η μέθοδος βοήθησε το παιδί μου να εξοικειωθεί οπτικοακουστικά με τη τροφή και στη πορεία αφήνοντάς το βρέφος να παίζει με τη τροφή σε κομμάτια ήταν η αρχή για την μετάβαση από πολτοποιημένης τροφής στη μέθοδο baby led weaning.
ΠΩΣ ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΔΟΚΙΜΗ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ.
Εφαρμόζοντας αυτή τη μέθοδο σε καθημερινή βάση, κάποια στιγμή έβαλε ένα κομμάτι από αυτά στο στόμα ,(είδα πως όλο αυτό λιώνει στο στόμα της) το μάσησε και το κατάπιε. Τόσο απλά. Δε σας κρύβω πως ο φόβος μου και η αγωνία μου ήταν μεγάλη. Ωστόσο, προσπάθησα να μη το δείξω και να την ενθαρρύνω να συνεχίσει. Πραγματικά αυτή η δοκιμή , ήταν η αρχή του τέλους για τα αλεσμένα.
Το μυστικό λοιπόν σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι της διατροφής του παιδιού μας είναι να φερθούμε στο παιδί μας με κατανόηση , υπομονή χρόνο και φυσικά στη πρώτη δοκιμή του να το ενθαρρύνουμε . Και το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό!
Μπορείτε να το δείτε και σε βίντεο μου στο you tube: