Ένας από τους πρωταγωνιστές των λαχανικών του καλοκαιριού είναι αναμφισβήτητα το κολοκύθι ! Κάποια παιδάκια τα αγαπούν κάποια πάλι αδιαφορούν … Ένας ωραίος τρόπος για να εισάγετε είναι τα κράκερ κολοκυθιού , συνοδευόμενα από σπόρια ! Θα τα αγαπήσετε γιατί είναι ένα σνακ για όλες τις ώρες !
ΚΡΑΚΕΡ ΚΟΛΟΚΥΘΙΟΥ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ/ΠΑΙΔΙΑ
Τα κράκερ αυτά είναι κατάλληλα για παιδιά από 9 μηνών … Το κολοκύθι είναι από τα πρώτα πράγματα λαχανικά που εισάγουμε στο διατροφικό μενού του παιδιού μας , οπότε αυτό το σνακ συνδυαστικά με τα υπόλοιπα σπόρια είναι μία ευκαιρία να κάνουμε εισαγωγή και σε άλλες τροφές. Τα υγιεινά πολύσπορα κράκερ κολοκυθιού αποτελεί το καλύτερο σνακ για παραλία , σχολείο , για τη βόλτα αλλά και ως συνοδευτικό με το φαγητό του παιδιού αντί για ψωμί και φυσικά και για εμάς τους μεγάλους !
ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΒΡΕΦΗ/ΠΑΙΔΙΑ
ΒΡΌΜΗ
Τη βρόμη για παιδιά βρεφικής ηλικίας τη μουλιάζουμε για την εξουδετέρωση του φυτικού οξέος που περιέχει. Αφήστε τη όλο το βράδυ και μετά αφήστε το να στεγνώσει. Η βρόμη που προτιμώ είναι βιολογική και θα τη βρείτε στα σουπερ μάρκετ και σε καταστήματα με βιολογικά προιόντα.
ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ
Είχα γράψει ένα άρθρο με συνταγή τα αγαπημένα σας maffins κολοκύθας με λιναρόσπορο , όπου εκεί θα βρείτε αναλυτικά τα οφέλη του λιναρόσπορου. Στο εμπόριο υπάρχει σπασμένος και ολόκληρος λιναρόσπορος . Προτιμώ ολόκληρο λιναρόσπορο και τον σπάω εγώ , διότι συνήθως ο σπασμένος έχει χάσει κάποια συστατικά του . Φυσικά , τον μουλιάζω και αυτόν, ειδικά αν προσφέρετε σε βρέφη , ο λόγος είναι ότι είναι πιο εύπεπτος από τον οργανισμό μας ! Επίσης, προτιμώ βιολογικό!
ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΠΟΡΟΣ
Οι σπόροι αυτοί περιέχουν βιταμίνη Κ , Ε , Β και Α , είναι πλούσια σε Ω 3 λιπαρά , σίδηρο, φολικό, μαγγάνιο, χαλκό και φώσφορο. Ο κολοκυθόσπορος με τα πολύτιμα αυτά τα συστατικά βοηθούν στην ομαλή αποτελεσματικότητα της πήξης και έχει αντιφλεγμονώδης ιδιότητες και μας προστατεύουν τις αρθρώσεις ! Φυσικά , τα οφέλη δε σταματούν εδώ καθώς έχει διουρητικές ιδιότητες και βοηθά σε προβλήματα κυρίως ανδρικής φύσης όπως είναι αυτά του προστάτη!
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 10-15 ΜΙΚΡΑ ΚΡΑΚΕΡ
- 1 Μεγάλο κολοκύθι
- 1 αυγό
- 250γρ βρόμη βιολογική
- 1 κ.τ.σ ελαιόλαδο
- Σπασμένο λιναρόσπορο
- κολοκυθόσπορο σπασμένο ή ολόκληρο ( αναλόγως την ηλικία)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΒΗΜΑ 1
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας μαζί , αν η ζύμη μας είναι λίγο υγρή τότε προσθέτουμε λίγη βρόμη μέχρι να ‘ δέσουν ‘ τα υλικά μας.
ΒΗΜΑ 2
Απλώνουμε το μίγμα μας σε αντικολλητικό χαρτί και κόβουμε σε κομμάτια.
ΒΗΜΑ 2
Ψήνουμε για 20- 25 λεπτά περίπου (αναλόγως το φούρνο) στους 160 βαθμούς.
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
Διαρκούν περίπου για 6-7 ημέρες εκτός ψυγείου σε δροσερό/σκιερό μέρος και σφραγισμένο καλά!
Δεν ήταν πάρα πολύ εύκολα ; Πιστεύω πως δε θα πετάξετε ούτε ένα κολοκύθι πάλι και θα τα αξιοποιήσετε φτιάχνοντας αυτά τα υγιεινά πολύσπορα κράκερ κολοκυθιού!
Σε το ταψι το απλωνομου; Βαζουμε λαδοκολλα;
Καλησπέρα σας , απλώνετε το μίγμα σε αντικολλητικό χαρτί και κόβετε σε κομμάτια !
Όταν λέμε ενα μεγάλο κολοκύθι;