Δημιουργικές δραστηριότητες από 6 μηνών μέσα στο σπίτι!

Το σπίτι μου πραγματικά έχει καταλήξει να είναι ένα κέντρο δραστηριοτήτων ! Κάθε μέρα ανακαλύπτω νέες δραστηριότητες με φυσικά υλικά, που έχω στο σπίτι μου και τώρα ήρθε η στιγμή να μοιραστώ μαζί σας μερικές από τις δραστηριότητες που κάνω με τη κόρη μου, οι οποίες προασπίζουν τη λεπτή κινητικότητα, καθώς και δραστηριότητες που προάγουν την οργάνωση, τη τάξη σύμφωνα με το Montessori system που θα σας αναλύσω σε άλλο άρθρο μου, μελλοντικά.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΕΠΤΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ;

Για όσους δε γνωρίζουν ή δεν έχουν ακούσει τον όρο, η λεπτή κινητικότητα είναι ο συντονισμός των λεπτών μυών δηλαδή συντονισμός των δαχτύλων με τα μάτια . Τα παιδιά μαθαίνουν από τη  προσχολική ηλικία, να χρησιμοποιούν τα δάκτυλά τους κάτι που θα τα βοηθήσει μελλοντικά όταν ξεκινήσουν το σχολείο , για παράδειγμα τα βοηθά στην γραφή στο σχολείο.

ΑΠΛεσ δημιουργικές δραστηριότητες

Ωστόσο, οι δραστηριότητες που θα δείτε δεν αφορούν μόνο τη λεπτή κινητικότητα , καθώς ο στόχος μου είναι να σας δώσω ιδέες κάνοντας δημιουργικές δραστηριότητες μέσα στο σπίτι  , με απλά φυσικά υλικά που ήδη έχετε.

  1. Slime ( γλίτσα) . Σε ποιο παιδί δεν αρέσει η υφή των slime?  Μία δραστηριότητα διασκεδαστική , ωστόσο όπως οι περισσότερες απαιτούν επίβλεψη γονέα καθώς η κόρη μου 16 μηνών , τα ‘περνάει’ πρώτα από το στόμα και μετά τα επεξεργάζεται με την υφή της. Ωστόσο, είναι από τις δραστηριότητες που ασχολήθηκε για αρκετά λεπτά.

Δημιουργικές δρατηριότητες απο 6 μηνών μέσα στο σπίτι!

2)Χαρτόνια σε διάφορα χρώματα και υφές. Κόψτε διάφορα μεγέθη και αφήστε το παιδί σας να τα επεξεργαστεί , να τα σχίσει σε κομμάτια, ακόμα και να ζωγραφίσει πάνω σε αυτά. Μία εύκολη δραστηριότητα για τη μαμά και δημιουργική για το παιδί!Δημιουργικές δραστηριότητες από 6 μηνών μέσα στο σπίτι!

3)Ζωγραφική με βρώσιμες δαχτυλομπογιές . Δε θα μπορούσε να λείψει η ζωγραφική που είναι αναμφισβήτητα από τις πιο δημιουργικές δραστηριότητες των παιδιών και διασκεδαστικές συγχρόνως. Απλώστε , ένα μουσαμά ή σεντόνι στο πάτωμα και αφήστε το να λερωθεί, άλλωστε χρειάζεται και αυτό που και που !Δημιουργικές δραστηριότητες από 6 μηνών μέσα στο σπίτι!

4) Μία δραστηριότητα 2 σε 1…εμπνευσμένη από το μοντεσσοριανό σύστημα . Αφήστε , το παιδί να τοποθετήσει τα ξυλάκια μέσα στο καλάθι . Μία δραστηριότητα που το βοηθά να αποκτήσει οργάνωση και τάξη. Η δεύτερη δραστηριότητα είναι τα χρώματα από τα ξυλάκια. Τοποθετείστε , σε σειρά ένα ξυλάκι από κάθε χρώμα και αφήστε το παιδί να διαλέξει το χρώμα που του αρέσει βοηθώντας το με την επανάληψη . Επαναλάβετε αρκετές φορές!

Δημιουργικές δραστηριότητες από 6 μηνών μέσα στο σπίτι!

5) Φυσική άμμος με αλεύρι και ελαιόλαδο. Μία όμορφη δραστηριότητα που η κόρη μου έπαιξε για πολύ ώρα !Θέλεις να το φτιάξεις εύκολα και γρήγορα;Σε 500 γραμμάρια αλεύρι , βάζουμε 2 κούπες ελαιόλαδο . Ανακατεύω καλά! Έτοιμο!

Στην αρχή ίσως έχει σβόλους αρκετούς , το μυστικό είναι πως, όσο το επεξεργάζεται το παιδάκι σας τόσο περισσότερο ομογενοποιείται και γίνεται λείο! Η αίσθηση της υφής είναι μοναδική. Μπορείτε να αποθηκεύσετε σε γυάλινα βάζα . Κρατάει , σίγουρα μέχρι και έναν ολόκληρο χρόνο. Αξίζει λοιπόν, να το δοκιμάσετε!

Φυσικό χώμα με αλεύρι και ελαιόλαδο

6) Μία δραστηριότητα που αρέσει στη κόρη μου είναι τα πολύχρωμα λαστιχάκια. Αφήστε το παιδί σας να τα επεξεργαστεί και να τα βάλει στο καλαθάκι μία δραστηριότητα που μαθαίνει στο παιδί την οργάνωση.montessori!

7) Μανταλάκια σε ποτήρι. Μία δραστηριότητα που ενισχύει την λεπτή κινητικότητα, καθώς βοηθάει το παιδί να συντονίσει τους μυς του με το οπτικό του πεδίο και όχι μόνο. Πως να το κάνεις; Πάρε ένα ποτήρι και τοποθέτησε γύρω-γύρω μανταλάκια , στόχος μας είναι να βγάλει και να βάλει τα μανταλάκια στο ποτήρι. Πάντα με την επίβλεψη σας!

Μανταλάκια λεπτή κινητικότητα!

8)Ακόμη μία ενδιαφέρον δραστηριότητα που μπορείτε να δημιουργήσετε είναι με σύρματα πίπας. Αυτή η δραστηριότητα , ενισχύει τη λεπτή κινητικότητα, το παιδί ασχολείται για ώρα βγάζοντας-βάζοντας τα συρματάκια στις τρύπες. Μπορείτε να το εφαρμόσετε και με ένα σουρωτήρι!

Απλές δημιουργικές δραστηριότητες από 6 μηνών μέσα στο σπίτι!

9) Αυγά από αλάτι αλεύρι. Μία άκρως διασκεδαστική δραστηριότητα που κατά ευχαριστήθηκε η κόρη μου. Πραγματικά αξίζει να τα δοκιμάσετε, έστω μία φορά!

 Δημιουργικές δραστηριότητες από 6 μηνών στο σπίτι!

10) Φτιάχνουμε βραχιολάκια με ζυμαρικά που έχουμε βάψει. Πως να θα τα βάψετε; Παίρνουμε διαφορετικά σακουλάκια , τοποθετούμε τα ζυμαρικά, προσθέτουμε ξύδι και τα χρώματα ζαχαροπλαστικής. Ανακαινίστε καλά να πάει το χρώμα παντού. Έτοιμα! Πάρτε σχοινάκι ή σπάγγο και φτιάξτε τα δικά σας βραχιολάκια!

Δημιουργικές δραστηριότητες από 6 μηνών στο σπίτι!

11) Μία αισθητηριακή δραστηριότητα είναι το αγαπημένο μας  πολύχρωμο ρύζι . Φτιάξτο, με το τρόπο που προανέφερα πιο πάνω με τα ζυμαρικά , πάρτε κουτάλια , ποτηράκια και άφησε το παιδί σου να τα επεξεργαστεί και να διασκεδάσει!

Αισθητηριάκο ρύζι!

12) Τελευταίο και καλύτερο! Τα αγαπημένα μας pom pom σε νερό! Σε ποιο παιδί δεν αρέσει το υγρό στοιχείο; Τοποθετείστε, πολύχρωμα pom pom και αφήστε το να τα επεξεργαστεί! Μπορείτε να το εφαρμόσετε και στο βραδινό μπανάκι!pom pom πολύχρωμα

Αυτές ήταν οι δικές μου απλές και δημιουργικές δραστηριότητες με υλικά που έχουμε όλες στο σπίτι μας , δραστηριότητες που ενισχύουν την λεπτή κινητικότητα , την οργάνωση και τη διασκέδαση. Εύχομαι πραγματικά να σας άρεσαν και να σας βοήθησα να ανακαλύψετε και εσείς τις δικές σας όμορφες ιδέες , μέσα από τις δικές μου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.