Baby led weaning – Τα οφέλη σε μαμά και μωρό.

 

Όταν ξεκίνησα  τις στερεές  τροφές στην κόρη μου ήταν έξι μηνών . Αρχίσαμε με ζωμό μοσχαριού, έπειτα λαχανικά και φρούτα. Η πρώτη επαφή με τη τροφή ήταν επιτυχής. Με απασχολούσε πολύ το κομμάτι της διατροφής της , όπως για τις περισσότερες μαμάδες άλλωστε. Ψάχνοντας, περί βρεφικής διατροφής ,ανακάλυψα τον όρο baby led weaning. Τι είναι baby led weaning? Πώς μπορώ να το εφαρμόσω και εγώ; Τι προσφέρει στο παιδί μου;

baby led weaning

 

Το baby led weaning είναι με απλά λόγια:όταν προσφέρουμε τη τροφή στο βρέφος  σε κομμάτια , όπως ακριβώς θα  το έτρωγε  και ένας ενήλικος .Τα κομμάτια αυτά πρέπει να είναι πολύ καλά βρασμένα και απαιτείται η συνεχής επίβλεψη ενηλίκου. Στην αρχή μου φάνηκε ακατόρθωτο σαν ιδέα ,ωστόσο άρχισα να κάνω μικρές δοκιμές. Δεν ξεκίνησα αμέσως τη μέθοδο αυτή ,καθώς οι πρώτες μου σκέψεις -φοβίες ήταν οι εξής:

 •  ΘΑ ΠΝΙΓΕΙ. Η πρώτη μου σκέψη απευθείας ήταν πως θα της ‘κάτσει’ κάποιο κομμάτι φαγητού στο λαιμό. Και εκεί είναι που κάνεις τρομακτικά και απίστευτα σενάρια. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει όμως ,τα μωράκια μας έχουν το αντανακλαστικό του κινδύνου όπου ενεργοποιείται άμεσα . Όσες φορές έχει ‘πνιγεί ‘ είναι από το νερό και όχι από τη τροφή.
 • ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΝΤΙΑ. Το γεγονός πως δεν έχει βγάλει τα πρώτα του δόντια είναι κάτι που μας προβληματίζει. Και εκεί είναι που ρωτάμε «Πώς θα μασήσει χωρίς δόντια»; Και απαντάμε κιόλας «Άρα θα πνιγεί σίγουρα». Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τα ούλα εσωτερικά είναι τόσο σκληρά που κάνουν εξίσου την ίδια δουλειά με εκείνα.
 •  ΕΙΝΑΙ ΜΩΡΟ. Πολλοί άνθρωποι έχουν την εντύπωση πως ένα βρέφος δεν μπορεί να φάει μόνο του. Εν μέρει λογικό ακούγεται…Ωστόσο δεν έκανα τίποτα χωρίς τη θέλησή της. Ανταποκρίθηκε αμέσως στη λήψη στερεάς τροφής και η μετάβαση από την  αλεσμένη τροφή σε κομμάτια έγινε ομαλά και σταδιακά. Μέρα με την ημέρα βελτιωνόταν και τώρα πια ,τρώει την επιθυμητή ποσότητα που τόσες μαμάδες έχουν άγχος. Η μέθοδος αυτή προσέφερε τόσο σε μένα όσο και στη κόρη μου ,μια σειρά από πλεονεκτήματα τα οποία παραθέτω παρακάτω.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΩΡO
 • Βλέπεις άμεσα τι αρέσει στο μωρό σου και τι όχι. Οι εκφράσεις , οι γκριμάτσες του μωρού φανερώνουν τα πάντα .
 •  Τυχόν αλλεργίες που μπορεί να προκληθούν από κάποιο τρόφιμο ή ακόμα και από συνδυασμό τροφών (Ευτυχώς, δεν έχουμε παρουσιάσει πουθενά αλλεργία ως τώρα.)
 •  Επεξεργάζεται τις υφές των τροφών και εξοικειώνεται γρηγορότερα με αυτές.
 • Ενεργοποιούνται όλα τα αισθητήρια όργανα καθώς μυρίζει, πιάνει και γεύεται τις τροφές.
 •  Γίνεται ανεξάρτητο, επιθυμεί να τρώει μόνο του.
 • Μαθαίνει γρηγορότερα να μασάει και να καταπίνει τη τροφή σε σχέση με αλλά παιδάκια της ηλικίας του.
 • Διασκεδάζει ,παίζει και το βοηθά να πάρει τις τροφές με καλό ‘μάτι’ για η μετέπειτα ζωή του.

 

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ  ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΜΑ
 •   Εξοικονομεί χρόνο γλιτώνοντας ατελείωτες ώρες καθαρίσματος στη κουζίνα της.
 •   Εξοικονομεί χρήμα από διάφορες μικροσυσκευές που απαιτούνται για να αλέσει/πολτοποιήσει τη τροφή.
 •   Σε μία έξοδο , δεν παίρνει μαζί της όλη τη βρεφική προίκα του μωρού.
 •   Νιώθει όμορφα βλέποντας το να τρώει αυτόνομα.
 •   Προσφέρει αμέτρητες διασκεδαστικές στιγμές και στιγμές γέλιου.

ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ: Πως να κάνω ομαλά τη μετάβαση από την αλεσμένη τροφή στη μέθοδο baby led weaning;

 

 

Το θέμα διατροφής για κάθε μαμά είναι ύψιστης σημασίας και μας απασχολεί από τη πρώτη κιόλας ημέρα. Είμαι της άποψης, μια μαμά να ακούει το ένστικτό της και τις ανάγκες του παιδιού της. Κανένα μωρό δεν είναι ίδιο μα είναι ένα και μοναδικό για τη μαμά του.Κατά την εφαρμογή σχεδίου baby led weaning  ήμουν διαρκώς σε συνεχή επίβλεψη, κάτι που κάνω και θα κάνω μέχρι να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως στο κομμάτι διατροφής. Καθώς μιλάμε για διατροφή, και ανά πάσα στιγμή ένα βρέφος μπορεί να πνιγεί εν ώρα φαγητού, (είτε χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο baby led weaning είτε όχι ) οφείλουμε όλες οι μαμάδες να γνωρίζουμε τις πρώτες βοήθειες πνιγμονής για βρέφη σε έκτακτες ανάγκες.

ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ: Πως να κάνω ομαλά τη μετάβαση από την αλεσμένη τροφή στη μέθοδο baby led weaning;

Δείτε επίσης το βίντεο στο κανάλι μου στο you tube:

5 Comments

 1. Demy._.

  Διαβασα κάτι ξεχωριστό πάνω σε αυτό το κομμάτι που δεν μπορεί να περαστεί απαρατήρητο!! Μπορώ να σ πω ότι μου φαίνεται πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό μπράβο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.