5 απλοί τρόποι να ενσωματώσεις τα παιδιά στις δουλειές του σπιτιού!

Θέλεις να δεις πως μπορείς με απλούς τρόπους να ενσωματώσεις το παιδί σου στις δουλείες του σπιτιού; Ίσως αναρωτιέσαι από πότε και πως μπορώ να αναθέσω στο παιδί σου σιγά-σιγά να βοηθάει με το τρόπο του στις δουλειές του σπιτιού χωρίς να το πιέσω ; Με τη κόρη μου ξεκίνησα από νωρίς να την ενσωματώνω στις δουλειές του σπιτιού . Πως θα γίνει αυτό ; Πάμε να δούμε με ποιους τρόπους , παρακάτω θα βρείτε ένα βίντεο με τη κόρη μου 19 μηνών να κάνει δουλειές και εγώ να σας εξηγώ το τρόπο , επίσης, σας παραθέτω 5 σημεία που με βοήθησαν από τη βρεφική κιόλας ηλικία της και ένα μυστικό.

5 τρόποι για να ενσωματώσεις το παιδί στις δουλειές του σπιτιού!

1) ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙ

Ίσως έχετε ακούσει για τη μέθοδο μοντεσσόρι , κάποιοι ίσως να μην έχετε το χρόνο να διαβάσετε ή ακόμα και να μη σας ενδιαφέρει να μάθετε, ωστόσο αν και δεν ακολουθώ πιστά τη μέθοδο αυτή καθώς είναι πολύπλευρη και μεγάλη τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά , η συγκεκριμένη μέθοδος με βοήθησε πάρα πολύ να εφαρμόσω κάποιους τρόπους διαπαιδαγώγησης στη καθημερινότητα μου και είδα μεγάλη διαφορά στην εξέλιξη της κόρη μου. Για παράδειγμα μία θεωρία της παιδαγωγού Μαρία Μοντεσσόρι είναι πως βασικά αντικείμενα όπως είναι το τραπέζι , το κρεβάτι πρέπει να είναι στο ύψος του παιδιού για να μπορεί να αυτοεξυπηρετείται και να καλύπτει μόνο του κάποιες ανάγκες. Πρακτικά, αυτό με βοήθησε και μένα αλλά και τη κόρη μου στο να μπορεί να εξυπηρετείτε αρχικά με τη δική μου βοήθεια και στη πορεία μόνη της .

2) ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο μεγάλο κεφάλαιο είναι το κομμάτι της διατροφής ; Και πόσα πραγματικά στάδια περνούν τα παιδιά άλλα και η μαμά μαζί τους μέχρι το παιδί να ανεξαρτητοποιηθούν και να ξεκινήσουν να τρώνε μόνα τους; Η τροφή για το παιδί σημαίνει τα πάντα , το παιδί μέσα από τη τροφή μπορεί να μάθει βασικές αρχές που θα το βοηθήσουν σε πολλά σημεία της καθημερινότητας. Πως μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί στην ενσωμάτωση εργασιών σε σχέση με τη τροφή του; Για παράδειγμα μπορούμε να του μάθουμε , όταν τελειώνει το γεύμα του να δίνει το πιάτο στη μαμά ακόμα με τη βοήθεια μας να του δείξουμε πως να καθαρίζει μόνο του το πιάτο του.

Όταν η κόρη μου ήταν 6 μηνών εφάρμοσα τη μέθοδο baby led weaning , ξεκίνησα σχετικά αμέσως να προσφέρω τη τροφή σε κομμάτια , το μυστικό που αναφέρω και μιλάω σε ένα βίντεο μου είναι να απαλλαγεί η μαμά από το άγχος και να αφήσει το παιδί να ανακαλύψει τη τροφή μόνο του και να το δει διασκεδαστικά. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι όμως αυτό ; ‘Εζησα απίστευτες στιγμές γέλιου βλέποντας ένα τόσο δα πλασματάκι να τρώει μόνο του χωρίς τη βοήθεια μου, δε σας κρύβω πως τα σχόλια των ανθρώπων γύρω μου ήταν άκρως κολακευτικά κι ενθαρρυντικά. Αυτή η μέθοδος αποτέλεσε σωτήρια και για μένα και για τη κόρη μου 7 μηνών που έτρωγε κανονικά πλέον χωρίς τη βοήθεια μου και το κυριότερο ήταν πως όλο αυτό έγινε φυσικά και ομαλά χωρίς πίεση και άγχος.

3) Δραστηριότητες

Με την Αριάνα έχω δοκιμάσει πάρα πολλές δραστηριότητες και πιστεύω πως είναι και ο λόγος που η κόρη μου έμαθε να είναι οργανωτική και τη βοήθησε αρκετά να βάζει τα πράγματα της σε τάξη και σε σειρά. Πως έγινε αυτό; Με μία σειρά καθημερινών δραστηριοτήτων με απλά υλικά μέσα στο σπίτι όπου μπορείς να δεις και εσύ εδώ . Δραστηριότητες όπως η λεπτή κινητικότητα , αισθητηριακές και κυρίως η μέθοδος μεταφορά αντικειμένων από το ένα κουτί/καλάθι/βάζο στο άλλο νομίζω είναι ιδανικές για να μάθει το παιδί να τακτοποιεί και να τα ταξινομεί τόσο στο μυαλό του όσο και στο χώρο του.

4) ΜΙΜΗΣΗ

Η μίμηση για εμένα είναι το Α και το Ω , θα έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί σας κάνει κάτι που ίσως κάνετε και εσείς και απλά μένετε έκπληκτοι με το στόμα ανοιχτό. Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι σας μιμείται με το τρόπο που τρώτε , κάνει μία γκριμάτσα ακόμα και κάτι που κάνετε και εσείς σε καθημερινή βάση , μία από τις δουλειές του σπιτιού. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που όλοι λένε πως τα παιδιά μας είναι οι καθρέπτες μας. Ένας τρόπος είναι να του δείξετε το τρόπο, με τον οποίο το κάνετε και εσείς. Πως μπορεί να το κάνει αυτό; Για παράδειγμα μπορείτε να του δείξετε: Πως να μαζεύει τα παιχνίδια του πως να τα καθαρίζει, να σας δίνει το πιάτο αφού τελειώσει με το φαγητό του ή ακόμα να τοποθετεί στη θέση τους τα αντικείμενα που έχει χρησιμοποιήσει. Θέλει υπομονή και άπλετο χρόνο μέχρι να το καταφέρετε , ίσως πάρει μέρες ως μήνες , ίσως πάλι το παιδάκι να μη κάνει τίποτα από αυτά το κάθε παιδάκι είναι διαφορετικό και προσπαθούμε σε όλη τη διαδικασία να πηγαίνουμε με τους ρυθμούς του , να το ενθαρρύνουμε και φυσικά να το διασκεδάσουμε και να απολαύσουμε την όλη διαδικασία.

5) ΑΓΚΑΛΙΑ

Θα μου πεις που κολλάει η αγκαλιά; Η αγκαλιά πάντα βοηθάει και παντού. Όταν εξηγώ να κάνει το οτιδήποτε την έχω αγκαλιά , όταν δε καταφέρνει να το κάνει την αγκαλιάζω πιο δυνατά , νομίζω ο τρόπος και η αίσθηση που αφήνουμε στο παιδί μας είναι αυτό που θα χαραχθεί στη μνήμη του και θα θυμάται το τρόπο που διδάξαμε να το εφαρμόσει.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ;

Πολλοί με ρωτάνε ποιο είναι το μυστικό και πως γίνεται ένα παιδί 19 μηνών να βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού; Το μυστικό είναι πως δίνουμε χρόνο και διατηρούμε την υπομονή μας στο παιδί και απλά του εξηγούμε και του δείχνουμε το τρόπο .Αν το παιδί για κάποιο λόγο δε θέλει δε το πιέζουμε σταματάμε και του δοκιμάζουμε ξανά σε κάποια άλλη χρονική στιγμή. Στην ουσία, ενσωματώνουμε τα παιδιά μας στις καθημερινές μας εργασίες και τους εξηγούμε τι εμείς κάνουμε στο φαγητό, στις δραστηριότητες , στις δουλειές του σπιτιού και τα ενθαρρύνουμε να κάνουν το ίδιο και τα αφήνουμε να συμμετέχουν μαζί μας .

Εύχομαι να σας βοήθησα , θα χαρώ να λάβω τα δικά σας μηνύματα από τη δική σας προσπάθεια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.